Energie produceren

EnergieMarke zoekt in Voorst ongebruikte daken om schone zonne- energie op te
wekken, op te slaan en te leveren aan de omliggende inwoners en bedrijven. Wij vinden het landschap in Voorst te belangrijk om vol te laten zetten met zonneparken. Wij willen eerst de lege daken benutten, want er is op dit moment nog zo veel oppervlakte onbenut.

Wie een dak heeft vanaf 200 m² kan zich direct melden.

Bedrijven en inwoners die hun dak(en) vanaf minimaal 200m2 ter beschikking stellen, hoeven zelf niet te investeren, ze kunnen zelfs een vergoeding krijgen.

Vergoeding voor dak.

Wie zijn dak(en) beschikbaar stelt kan rekenen op de volgende vergoeding:

  • Financiële vergoeding of saldering regeling voor beschikbaar stellen van het dak.
  • Doorlopende overeenkomst voor 15 jaar.
  • Geen investering nodig
  • Draagt bij aan Co2 reductie
  • Maakt indirect fonds voor lokale projecten mogelijk.

Huidige projecten?

Het eerste project van EnergieMarke Voorst (EMV) is Coop Versluis. Het vermogen is 90.000 wp en wekt zo’n 85.000 kWh op, goed voor zo’n 28 huishoudens. Deze aansluiting zal gekoppeld worden aan de Smart Grid van het drop Voorst.

De gymzaal van Gemeente Voorst heeft in 2019 een duurzame facelift gekregen. Onderdeel daarvan is 200 zonnepanelen op het dak x 300 wp = 60.000 wp vermogen, wat zo’n 51.000 kWh oplevert. EnergieMarke mag deze energie uitwisselen met de Coop. Dit zijn zo’n 17 huishoudens.

Saab World heeft aangegeven ook mee te doen met de energie exploitatie van de EnergieMarke. Zij starten met eerst de opwek van het eigen pand en zullen deze koppelen aan de EnergieMarke. Zo kunnen ze wanneer ze tekort komen, bijschakelen uit het dorp. Op het dak van Saab World kunnen zo’n 20.000 wp. Dit levert zo’n 17.000 kWh op. Dit zijn zo’n 6 huishoudens.

De Sjaloomschool in Voorst heeft plannen gemaakt om te verduurzmaen. Graag willen ze ook aanhaken op de EnergieMarke. Deze plannen worden nu uitgewerkt.